Doğaltaş ihracatında ‘Uzak Doğu’ yükselişte

Maden ve Doğaltaş ihracatında %23,8 büyüme

Önemli İhracat pazarımızda yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, uzun süren bürokratik süreçler, sektörel finansman sorunları, uluslararası pazarda markalaşma gibi birçok sorunla mücadele eden Türk mermer ve maden sektörü tüm bu sorunlara karşın ihracattaki yükselişini sürdürmeye kararlı. Türk Mermer Maden Vakfı’nın derlediği rapora göre madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %23,8 oranında artarak 24,7 milyon ton karşılığı 4 milyar 688 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2017 Maden Değerlendirme raporuna göre; 2017 yılında en fazla ihraç edilen maden ürün grupları arasında Metalik Cevherler, Endüstriyel Mineraller, Ferro Alyajlar, Mineral Yakıtlar ile diğer ürünlerin ihracatı 16,7 milyon ton 2 milyar 640 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılında Doğal taş ihracatımız 2016 yılına göre %13, 43 oranında artarak 7,9 milyon ton karşılığı 2 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Doğal taş ihracatının yapıldığı ülkelerin başında 945 milyon dolarla Çin Halk Cumhuriyeti gelmektedir. Çin’i sırasıyla 294 milyon dolarla ABD, 104 milyon dolarla Suudi Arabistan, 84 milyon dolarla Hindistan ve 63 milyon dolarla Irak izlemektedir.

Blok ihracatı birinci

Bu dönemde Blok Mermer-Traverten 5,66 milyon ton karşılığı 1 milyar 104 milyon dolarla 2017 yılında toplam maden ihracatımız içinde en fazla ihraç edilen ürün olurken; İşlenmiş Mermer 1,56 milyon ton ve 684 milyon dolarla ikinci, Çinko Cevherleri 762 bin ton ve 390 milyon dolarla üçüncü, Krom Cevheri 1,38 milyon ton ve 344 milyon dolarla dördüncü, Tabii Boratlar ve Konsantreleri 825 bin ton ve 265 milyon dolarla beşinci sırada yer almıştır.

Uzak doğu ülkeleri maden ihracatında ilk sırada…

Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Japonya gibi ülkelerin yer aldığı Diğer Asya (Uzak Doğu) ülkeleri 2 milyar 111 milyon dolarla 2017 yılında maden ihracatımızın en fazla yapıldığı ülke grupları arasında ilk sırada yer alırken, bu ülkelere yönelik ihracatımızda 2016 yılına göre %25,74 oranında bir artış gözlenmiştir.

İlk sırada ÇİN var

2017 yılında sektör ihracatının gerçekleştirildiği önemli ülkeler arasında, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) 1 milyar 701 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeye olan ihracatımızda bir önceki yıla göre %23,03 oranında artmıştır. Çine yönelik maden ihracatımızın %55,59 Doğal taş ürün gurubuna dahildir. Maden ihracatımızın %44,41’ini de minerallerden (Metalik Cevherler, Endüstriyel Mineraller, Ferro Alyajlar, Mineral Yakıtlar ile diğer ürünlerden) oluşmaktadır.

Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı Ersoy Erol, yurtdışı pazarlarda yaşadıkları sorunlara rağmen sektörün 2017’de iyi bir performans yakaladığını belirterek şunları söyledi:

2 yıldır düşük seyreden petrol fiyatlarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki birçok ülkenin ekonomisini zora sokması; Körfez ülkelerinin bütçelerinde inşaat projelerine ayrılan payda kesintiye gitmeleri; üstüne Ortadoğu’da süregelen savaşlar, siyasi belirsizlik ve dengesizlikler eklenince en önemli İşlenmiş mermer pazarımızdan biri olan Ortadoğu’da pazarımızın daralmasına yol açıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen 2017’de maden ihracatımız bir önceki yıla göre %23,8 oranında arttı. Burada özellikle Uzak Doğu’ya yapılan ihracatta yaşanan yüzde 25,74 artışın altı çizilmeye değerdir.

Blok mermerin en büyük alıcısı Çin, en büyük satıcı Türkiye

Çin, Türkiye’nin Uzakdoğu’daki en büyük ticaret ortağıdır. Türkiye’deki mermer Çin’e daha çok ham halde ihraç edilmektedir. Çin toplam maden ihracatımızda yaklaşık %36’lık payıyla en önemli pazardır.

Çin’de her yıl 2 milyar metrekare yeni bina ekleniyor

Çin’de ülke büyüklüğü itibariyle her yıl 2 milyar metrekare yeni bina eklenmektedir. Çin’de mermer tüketimindeki yaklaşık %95’lik pay inşaat sektörüne aittir. Çin’deki kentleşme de giderek artmaktadır. Ülkede nüfusu 1 milyonun üzerinde 100 şehir vardır ve bu şehirlerde 530 milyon kişi yaşamaktadır. Yapılan tahminlere göre 2030 yılında 1 milyar insanın şehirlerde oturması beklenmektedir.

Hindistan pazarı için en büyük rakibimiz İtalya

2017’de Hindistan’ın blok mermere uyguladığı kotanın kalkması, 2018’de bu bölgeye yönelik ihracatımızın artması yönünde olumlu bir gelişme olsa da şimdi sırada “İtalyan mermerleri Hint pazarındaki en değerli, en prestijli üründür” algısını kırmak var. Bunu da kalitemiz ve doğru fiyat politikamızla aştığımızda, birkaç yıl içinde Hindistan’ın en büyük doğal taş tedarikçi ülkesi olabiliriz.

2018-08-10T11:41:41+00:00 26 Ocak 2018|Categories: Basın Bültenleri|