Çin’de nelere dikkat etmelisiniz…

• Firmaların sektör içinde bireysel hareket etmesi ve birbirlerinden habersiz şekilde koydukları fiyatlar ve fiyat kırma politikaları uygulamaları Türk firmaları için büyük bir dezavantajdır. Bu noktaya dikkat edilmesi, sektör içerisinde birlik ve beraberlik sağlanması kârlılık açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ayrıca birkaç firma biraraya gelerek Çin’de mermer işleme imkânlarını araştırarak kâr oranlarını arttırabilir.
  • Çin’de Türk firmalarının temsilciliklerinin bulunması, ihracat açısından büyük avantajlar yaratabilir. Son yıllarda bu tarz kurumların sayısında da bir artış gözlenmektedir. Olumlu etkileri olarak; müşterilerin istekleri daha iyi anlaşılır, ihracat sırasında yapılan hataların telafisi daha kısa sürede yapılabilir ve daha sağlıklı iletişim kurmak açısından avantaj yaratılabilir.
  • Çin pazarında bulunan Türk firmaları da dahil yabancı firmaların çoğu Hong Kong’da “posta kutusu” şirketi tabir edilen bir şirket kurup, temsilcilik ofisini de Guangzhou ya da Shenzen’de açmaktadır. Çin pazarında yer edinmek isteyen firmaların mutlaka Çin konusunda yeterli bilgiye sahip olması, kişisel deneyim ve gözlemlerden ziyade Çin’in özgün olan siyasal, ekonomik ve kültürel yapısını sağlam temelli kaynaklardan kavrayarak, bu doğrultuda strateji geliştirmeleri gerekmektedir.
  • Çin hakkında güncel bilgiler edinmek firmalar için çok önemlidir. Bu doğrultuda Beijing Review, China Today ve China Pictorial dergilerini takip etmek fayda sağlayabilir.
  • Çin’in Batı Bölgesinde Türk ve Müslüman nüfus bulunmaktadır. Firmalar bu durumu göz önünde bulundurarak ihracat stratejileri için avantajlı faktörler yaratabilirler.
  • Çin’de iş yapmak isteyenlerin Çince iletişim kurması daha sağlam bir ilişki kurma açısından çok faydalı olacaktır. Bu sebeple Çince öğrenmek veya Çince bilen bir personel istihdam etmek firmalar açısından çok yararlı olacaktır.
  • Çin’in zaman anlayışıyla Türkiye’deki zaman anlayışı farklıdır. Çin’de iş yapmak isteyen firmaların sabırlı olması, Çin pazarında adım adım ilerleyerek sonuç alabilecekleri gerçeğini kabul etmeleri gerekmektedir.
  • Profesyonel danışmanlık hizmeti almak, Türk firmalarının Çin’de başarıyı yakalamanın sırlarını öğrenmek açısından mutlaka faydalı olacaktır. Tüm dünya Çin ürünlerinin ucuzluğunun sadece ucuz işçilikten kaynaklandığını söylemektedir ancak bunun sebebi sadece ucuz işçilik değil ölçek ekonomisi ve üretim sürecini daha kârlı hale getirmeleridir.
  • Çin’de ülkemizin yeterince tanınmadığını düşünürsek, milli katılım fuarları gibi ülkemizin tanıtımına yönelik çalışmalar artarak devam etmelidir. Türk firmalarının Çin’e ucuz ürün satması mümkün değildir. Bu yüzden Türk firmalarının kendi markalarını oluşturmaları ve yüksek gelir grubuna hitap eden ürün ihraç etmeleri gerekmektedir.
  •  Çin’de yüksek gelire sahip kıyı bölgelerde yaşamakta olan yaklaşık 200 milyon Çinli nüfus kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler için potansiyel alıcı olarak görülebilir. Çin büyük nüfusu ve yüksek gelire sahip belli bir nüfus kitlesiyle, büyük bir tüketim toplumudur. Yüksek gelire sahip kişiler genellikle, Şanghay, Pekin, Shenzen, Guanzhou ve Tianjin şehirlerinde yaşamaktadırlar.
  • Çin pazarı nüfusunun büyüklüğü ve inşaat sektöründeki hızlı gelişmeler sebebiyle diğer sektörlerde olduğu gibi mermer sektöründe de çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Doğal taş sektörü doğrudan inşaat sektöründen etkilendiği için; yükselen toplu konutlar, işyerleri, hızla yapılan diğer yeni yapıların her biri doğal taş sektörü için birer fırsat olarak görülmektedir.
  • Türk firmaları kısa vadeli planlarla Çin pazarına girmekten kaçınmalıdır. Süreç uzun ve masraflı olacağı için orta ve uzun vadeli planlarla stratejiler oluşturulmalıdır.
2018-12-15T12:39:03+00:00Kategori: Çin|