Blok mermer ve traverten ithalatında aslan payı Türkiye’nin

Blok Mermer ve Traverten ithalatında Çin 2013 yılında, 1,92 milyar dolar ve %57,8’lik payıyla dünya sıralamasında ilk sıradadır. Çin’i takip eden ülkeler, 226 milyon dolar ve %6,8 oranındaki payıyla Hindistan, 130 milyon dolarlık ve % 3,9 oranındaki payıyla İtalya ve 122 milyon dolarlık ve %3,7 oranındaki payıyla Birleşik Krallık’tır.

Çin, Blok Mermer ve Traverten ithalatında en büyük alımını Türkiye’den gerçekleştirir. 2013 yılına göre Türkiye; % 46,6’lik payı ve 895 milyon dolar değerindeki ihracatıyla, Çin’in ithalat yaptığı ülkelerin arasında ilk sırada yer alır. Diğer ülkeler ise; 232 milyon dolar ve % 12’lik payıyla Mısır, 154 milyon dolarlık ve % 8’lik payıyla İtalya ve 141 milyon dolarlık ve %7,3’lük payıyla İspanya’dır. Çin’in blok mermer ve traverten ihracatındaki başlıca ülkeler; Kore, Tayvan, Singapur, Hindistan ve Tayland’dır.

Çok satıyoruz ama düşük fiyata…
Türkiye’yi diğer ülkelerle kıyaslarsak, Çin’e ihracatlarında değer ve miktar bakımından Türkiye’nin belirgin bir farkla ilk sırada yer aldığını görürüz ancak Türkiye değer olarak lider konumda olmasına rağmen, ülkelerin ortalama ihracat fiyatları kıyaslandığında Türkiye’nin daha düşük fiyattan ihracat yaptığını görürüz. 2013 yılında, Türkiye, ton başına ortalama 210 dolardan ihracat gerçekleştirirken, İtalya’nın 277 dolardan ihracat yaptığını görürüz. Bunun sebebi olarak da dünya standartlarında ürün ihraç etmemize rağmen markalaşma konusunda yeterince uzmanlaşmamış olmamız, Türk ürünlerinin dünya piyasalarında yeterince tanınamamış olması, fiyat kırma politikasının uygulanması gibi nedenler gösterilebilir.

2018-12-15T12:39:04+00:00Kategori: Çin|